-
Käärijöitä äidin oomme kaikki
”Vesi on hyvää ja aspiriini maistuu, / höyryt kun vähitellen päästä jo haihtuu. / Viikon sisään lompakkokin laihaksi vaihtuu, / kunnes koittaa viimein se lauantai. / Hei viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, / se on sellainen työmiehen lauantai.” Vuonna 1965 ilmestynyt Irwin Goodmanin Työmiehen lauantai on kotimainen klassikko suomalaisesta työmiehestä, joka alkoholin avulla vapautuu ikeen…
-
Runouden opettamisesta
Kello on aika tarkalleen 12. Tälle päivälle kalenteroitu kirjallinen duuni on tehty. Nyt periaatteessa saisi sitten loppupäivän kirjoittaa mitä lystää tai tehdä vaikkapa taustatyötä. On ainakin näennäisen irtonainen olo; tässähän on aikaa vaikka mihin! Tällaisina hetkinä sitä toisinaan erehtyy ajattelemaan, että voisi auttaa muitakin runoilijoita. Mitä se sitten voisi olla? Esilukijuutta, kokoelman läpikäymistä? Runollisen ajattelun…
-
Olemisen sietämätön keveys
Kuu näyttää kirjaimensa on ollut nyt kuukauden maailmalla, ja hyvin se näyttää siellä pärjäävän. Se on ihanaa. Mutta mitä tapahtuu kirjailijan elämässä, kun kokoelma on julkaistu? Jos hyvin käy, sitä käy puhumassa kirjasta tapahtumissa ja mediassa, ja kirjasta ilmestyy kritiikkejä. Jos oikein kivasti käy, kirjaa ostetaan niin kirjastoihin kuin koteihinkin. Tällä kerralla kirja aloitti taipaleensa…
-
Uuden kokoelman julkaisu
Kävin viime lauantaina uuden kokoelman tiimoilta esiintymässä Elävän kirjallisuuden festivaalilla Tampereella, ja kuinka ollakaan pääsin samalla ensimmäistä kertaa hypistelemään juuri painosta tullutta kirjaa – ja hitto miten hyvältä Kuu näyttää kirjaimensa näyttää ja tuntuu! Esiintymisvuoroni oli heti Suomirock-legenda Ari Taskisen vaikuttavan runoesityksen jälkeen. Hän esitti runoja viime vuonna julkaistusta kokoelmasta Puolimaailman mies (Nastamuumio 2022) taustanahojen…
-
Teemu maailmanympärimatkalla, osa 14: Puola
Zbigniew Herbert: Kyynelten teknologiasta. WSOY 2005, 101 sivua. Suomentanut Jussi Rosti. Päällys: Tuula Mäkiä. Palasin pitkästä aikaa tämän teoksen äärelle, edellisestä lukukerrasta on useampi vuosi aikaa. Englanniksi olen lukenut Zbigniew Herbertin runoja tässä välilläkin, mm. mainion Poetry Foundationin sivuilta. Aivan ensimmäiseksi täytyy mainita, että Jussi Rostin käännös on todella hieno. En osaa puolaa enkä siksi…
-
Teemu maailmanympärimatkalla, osa 13: Sveitsi
Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus (L’Énigme de la Chambre 622, 2020). Tammi 2021, 648 sivua. Suomentanut Kira Poutanen. Päällys: Markko Taina. Päällyksen kuva: IStockphoto. Tällä kerralla pääsin nauttimaan sveitsiläisestä kirjallisuudesta Joël Dickerin matkassa. Kirjan tapahtumapaikatkin sijoittuvat Sveitsiin, tarkemmin sanoen Geneveen ja Sveitsin Alpeille, Verbieriin. Takakannessa mainitaan lupaavasti kysymyksessä olevan ”Agatha Christie -henkinen salaisuuksien verkko”, mutta…
-
Palkintohumua syyssesongin aikaan
Kirjallisuuskentällä elellään syyssesongin häntää eli palkintojen ja myyntiodotusten lunastamisten aikaa. Laisilleni marginaalin marginaalissa eleleville runoilijoille palkinnot ovat jokseenkin yhdentekeviä; kun lähtee tälle tielle, tekee samalla sopimuksen siitä, ettei palkintoja ole luvassa. Tämä on hyvä tiedostaa, ei tule asetettua ylisuuria odotuksia. Finlandia-palkinnot jaettiin juuri, mutta ne ovat vain suurten ja keskisuurten kustantamojen teoksille. Pienemmät pohtivat, mikäli…
-
Messuja, uutisia
Helsingin Kirjamessut avasi ovensa tänään. Minunkin kustantajani, Kustannusliike Robustos, on pystyttänyt sinne yhdessä muiden supertoimijoiden kuten Enostonen, Kustannusliike Parkon, Aarnin, Moebiuksen ynnä muiden kanssa sellaisen osaston, että Visa vinkuu ja velat muuttuvat saataviksi. Käykää vaikka tsekkaamassa, osasto 6h2! En osallistunut Turun messuille, ja nämäkin jäävät väliin. Syy on yksinkertainen: olen töissä. Palkkatöissä. Tämä on se…
-
Allitteraatio, assonanssi, sisä- ja loppusointu
Arto Melleri: Kuningatar Hysteria. Otava 1993, 61 sivua. Kansi: Jaakko Ollikainen. ”Ajatus, rytmi ja melodia.” Näin Arto Melleri kiteytti poetiikkansa Tahvo Hirvosen mainiossa Melleristä kertovassa dokumenttielokuvassa Yksinäisen tähden harhailija (2003). Se on minunkin poetiikkani ohjenuora – kenties jokaisen runoilijan, mutta Mellerin runoudessa myös hyvin leimallisesti esillä. Mellerin runot ”laulavat”, mistä hänen tuotantonsa loppupuoleen sijoittuva Kuningatar…
-
Inspiraatio, flow ja muita hämäriä asioita
Kirjoittamiseen liittyy monia käsitteitä, joiden tarkoitus on enemmän tai vähemmän hämärän peitossa. Niitä on vaikea sanoin avata. Ehkä siitä syystä ne jäävätkin monen, varsinkin aloittelevan, kirjoittajan tavoittamattomiin. Sittenkin niitä tavoitellaan. Harrastajarunoilija odottaa inspiraatiota saadakseen päähänsä jonkin runon aiheen. Prosaisti tavoittelee flowta, jotta liuskoja syntyisi jouhevammin. Kriitikko, opettaja tai kokeneempi kirjoittaja voi puhua omasta äänestä, mainita…