Teemu maailmanympärimatkalla, osa 9: Kanada

Malcolm Gladwell: Sinisilmäiset (Talking to Strangers, 2019). WSOY 2019, 375 sivua. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Päällys Martti Ruokonen, etukannen kuva iStockphoto.

Olen päässyt maailmanympärimatkallani yhdeksänteen maahan, Kanadaan. Huomaa, että ollaan sulatusuunien äärellä: tämänkertainen kirjailijamme on syntynyt Englannissa ja muuttanut kuuden ikäisenä jamaikalaisen äitinsä ja englantilaisen isänsä kanssa Kanadaan. Tässä kirjassa hän kertoo enimmäkseen Yhdysvalloista.

Malcolm Gladwellin Sinisilmäiset perehtyy kykyymme arvioida toisia ihmisiä vaiston varassa. Sitä teemme esimerkiksi tulkitsemalla ilmeitä, eleitä ja puheita. Kun amerikkalainen poliisi pysäyttää autoilijan, hän tarkkailee tämän käytöksessä tiettyjä asioita päästäkseen selvyyteen, onko tilanteessa vaaraa, millaisia kuljettaja ja mahdolliset matkustajat ovat ja mitä he aikovat. Kun yritykset rekrytoivat, haastattelijat järjestävät työhaastatteluja päästäkseen selvyyteen, millainen ihminen kulloinkin heidän edessään istuu, millaisen ihmisen he mahdollisesti ovat palkkaamassa. Näissä molemmissa tapauksissa ihminen luottaa omaan kykyynsä tulkita edessään olevaa ihmistä, ja kuten Gladwell lukuisin eri esimerkein ja tutkimuksiin viitaten osoittaa, olemme siinä todella huonoja. Siis todella huonoja. Olemme huonoja tulkitsijoita ja kaiken lisäksi ne säännönmukaisuudet, joiden varaan olemme laskeneet paljon, ovat enemmän tai vähemmän kuviteltuja.

Puhutaan läpinäkyvyydestä, josta Gladwell antaa mielestäni kaksi oikein hyvin toisistaan risteävää esimerkkiä: Amanda Knox ja Bernie Madoff. Amanda Knoxin huoneistossa tapahtui henkirikos, josta häntä myös epäiltiin, koska hän vaikutti epäilyttävältä tyypiltä epäkonventionaalisen käytöksensä vuoksi. Kesti vuosia ennen kuin hän vapautui vankilasta, sillä hänen epäilyttävä käytöksensä vaikutti murhajutun tutkintaan ja täten myös oikeuden toimintaan. Maailman suurinta pyramidihuijausta pyörittänyt Bernard Madoff sai jatkaa vuosia toimintaansa, koska hän vaikutti rehelliseltä ja uskottavalta tyypiltä. Vaikka hänen onnistumisensa vaikutti asiantuntijoiden mielestä mahdottomuudelta ja vaikka hänen rehellisyydestään olikin heitetty ilmoille kysymysmerkkejä. Olemme siis jostakin oppineet virheellisesti olettamaan, että ihmiset ovat läpinäkyviä: rehellinen ihminen on rehellisen oloinen, syyllinen vaikuttaa syylliseltä. Näille sitten olemme kehittäneet tunnusmerkkejä, perusteluja.

Kaikkein selkein ja kenties myös ajankohtaisin esimerkki huonosta kyvystämme arvioida lajikumppaneitamme on toisen maailmansodan ajalta, Britannian pääministeri Neville Chamberlainin tekemä sopimus Adolf Hitlerin kanssa. Hitler oli halunnut liittää Tšekkoslovakian saksankielisen alueen, sudeettimaan, Saksaan. Jos Hitler siitä etenisi, tietäisi se maailmansotaa. Chamberlain lensi Saksaan joitakin kertoja, rakensi luottamusta Hitleriin, keskusteli tämä kanssa; lopulta Chamberlain ja Hitler kirjoittivat sopimuksen siitä, ettei Hitler etenisi. Chamberlain lensi kotimaahansa ja esitteli Hitlerin kanssa tekemäänsä lappusta historiallisena rauhansopimuksena. Valitettavasti tiedämme, kuinka hyvin Hitler tuota sopimusta noudatti.

*****

Gladwell kirjoittaa vetävästi – josta suuri kiitos kuuluu myös suomentaja Ilkka Rekiarolle. Kirjaa on todella miellyttävä lukea. Tietoa tulee paljon, mutta niin tulee ajatuksiakin. Tiedosta huolimatta lukeminen ei töksähtele alituisiin alaviitteisiin; Gladwellin alaviitteet ovat lyhyitä, joita hän sitten kirjan loppuun on laventanut jos on nähnyt sen tarpeelliseksi. Lopusta löytyykin varsin runsas lähde- ja viitemateriaali.

On oikeastaan hätkähdyttävää ajatella, miten huonosti kykenemme tulkitsemaan ihmisiä ja miten paljon yhteiskuntamme siihen perustuukaan. Teemme jatkuvasti vääriä valintoja, huonoja päätöksiä, koska luotamme itseemme liikaa asioissa, joissa meidän ei pitäisi luottaa itseemme oikeastaan ollenkaan. Paradoksaalisestikin yhteiskuntamme hyvinvointi ja menestys perustuvat pitkälti luottamukseen toisiamme kohtaan.

Todella puhutteleva kirja niin yhteiskunnasta kuin ihmisyydestä. Suosittelen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: