Teemu maailmanympärimatkalla, osa 8: Zimbabwe

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo (Out of Darkness, Shining Light, 2019). Tammi 2019, 377 sivua. Suomentanut Aleksi Milonoff. Päällys Eevaliina Rusanen, kuvat iStockphoto.

Sain kirjan puolisoltani joululahjaksi. Hän oli ajatellut, että se sopisi hyvin tähän kirjalliseen maailmanympärimatkaani.

Todellakin sopii!

Siispä päädyin zimbabwelaisen Petina Gappahin kuvaukseen lähetyssaarnaaja ja tutkimusmatkailija David Livingstonen viimeisestä matkasta. Sen Livingstone teki kuolleena. Skotlannissa vuonna 1813 syntyneen Livingstonen kuivattu ja suolattu ruumis kuljetettiin hänen seuraajiensa toimesta ensin nykyisin Sambiaan kuuluvasta Chitambon kylästä Sansibariin, ja lopulta haudattiin Westminster Abbeyn kirkkoon. Hänen sydämensä oli jo aiemmin haudattu puun alle Chitamboon.

Pimeydestä loistaa valo kuvaa viimeisen retken alkupätkän, marssin Chitambosta Sansibariin, ja tekee sen varsin elävästi ja koskettavasti. Kirjan lopussa olevien primääri- ja sekundäärilähdeluettelojen perusteella Gappah on tehnyt valtavan työn – mihin itsekin viittaa kiitoksissaan: hän työsti kirjaa lähes kaksikymmentä vuotta.

*****

Teoksen kertojina toimivat Livingstonen kokkina työskentelevä Halima sekä Livingstonen avustaja, papiksi halajava Jacob Wainwright. Haliman Livingstone on ostanut vapaaksi orjuudesta, Wainwright on taas intialaisessa Nassick-koulussa oppinsa ja sivistyksensä saanut parikymppinen nuorukainen.

Wainwright kuvataan ylpeäksi mutta naiiviksi oppineeksi, jonka ylemmyydentuntoisuus kostautuu matkan edetessä, Halima taas on voimakastahtoinen ja kulmikas nainen, jonka uskollisuus ja rehellisyys koituvat hänen onnekseen. Hän ei ole löytänyt kristinuskoa eikä ehkä mitään muutakaan uskontoa, Wainwrightin osuudet taas sisältävät paljon kristillistä paatosta, ja kristillisyyden herääminen onkin kirjan kantavia teemoja. Siihen kirjan nimikin viittaa. Ollaan siis ikään kuin Livingstonen työn ytimessä, tutkimusmatkojen sijaan hänen työssään lähetyssaarnaajana.

Haliman ja Wainwrightin osuudet muodostavat kiinnostavan konfliktin, ristiriidan himouskovaisen ja ei-uskovaisen välillä. Gappah kuvaa heitä sormea osoittelematta, antaa hahmojen kertoa tarinansa ja tarinoiden puhua puolestaan, ja sitä kautta yhteiskunnallisen aineksen nousta kriittisen tarkastelun alle, kuten tässä uskonmies Jacob Wainwrightin lausumassa (s. 243):

”[…] ja rukoilen, että pääsisin jonain päivänä vaikutusvaltaiseen asemaan, päällikön tai sulttaanin tai kansansa rakastaman kuninkaan neuvonantajaksi, ja rukoilen, että voisin siinä toimiessani johdattaa koko kansan Kristuksen sovittavan rakkauden piiriin.”

Jacob, harras uskovainen, kärsiin uskonmiehen ikuisesta ongelmasta: naimattomana ja papiksi pyrkivänä hänen ei olisi oikein soveliasta naiskennella, mutta siitä huolimatta hän kiinnittää huomionsa kauniiseen Ntaoékaan, jonka kanssa antautuu seksin iloihin. Ejakuloidessaankin Wainwright pitää kiinni uskovaisuudestaan (s. 252):

”Sisimmästäni tulvahti voimakas kiitollisuuden ryöppy.”

Erilaisten vaikeuksien kautta tohtori Livingstonen sydämetön ruumis saadaan lopulta kuljetettua määränpäähänsä.

*****

Pimeydestä loistaa valo on hieno romaani ihmisyydestä ja vapaudesta, länsimaisen elintavan levittäytymisestä ja kristillisyyden heräämisestä Afrikassa. Se on myös kriittinen katsaus Livingstoneen, jonka moraalisesti kyseenalainen, epäkristillinen toiminta synnyttää teoksen antagonistin, joka tuo teokseen tarvittavaa ristivetoa, jännitettä.

Gappahin – ja kääntäjä Milonoffin – kieli on sujuvaa ja eteenpäin kuljettavaa. Kuten niin usein, tästäkin matkakuvauksesta sukeutuu lopulta rakkaudentäyteinen seikkailu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: