Kuri & järjestys

Ei käy kateeksi opettajia tänä päivänä.

Alppilalaisen koulun opettaja, joka työnsi oppilaan jäähylle, on nyttemmin joutunut sellaiseen linkoon, jollaista tuskin kukaan osaa kohdalleen odottaa. Sosiaalinen media, printtimedia, kaikki mediat vääntävät nyt peistä siitä, tekikö opettaja oikein käyttäessään voimaa poistaessaan häiriköivää oppilasta ruokalasta. Samaa peistä tutkii myös kotisohvilla oleva väki.

Ja sittenkin tällainen pauhu oli odotettavissa. Sillä tänä päivänä lapsi ja nuori, päiväkotitaapero ja koululainen, ovat tabuja. Heilläkin, kuten kaikilla ihmisillä, on oikeus koskemattomuuteen. Se on yleinen käsitys ja se on tottakai oikea käsitys.

Oppilaan kuvaamasta videopätkästä voi helposti vetää johtopäätöksen, että erityisopettajana toimineen Antti Korhosen otteet olivat tilanteessa aika rajuja. Niitä ei voi perustella oikein mitenkään. Poika ei ilmeisesti satuttanut itseään. Potkut tuntuvat silti aika rankalta toimenpiteeltä, ehkä varoitus olisi riittänyt? Ehkä potkut ovat merkki räjähdysalttiista aiheesta, tabuista?

Tässä tapauksessa ei ole kyse pelkästään siitä, onko erityisopettaja Antti Korhonen toiminut oikein. Tässä on kyse siitä, mihin suuntaan koulujärjestelmää halutaan viedä. Meininki alkaa näyttää sille, että koska koulujen ja opettajien hartioille ollaan valmiita asettamaan paineita aina kasvatuksellisista asioista tulevaisuuden timanttien hiontaan saakka, on meillä Suomessakin pian jonkinlainen eliittikoulujen verkosto, jonne hyvin toimeentulevat vanhemmat voivat ostaa lapsilleen sopivan korkuiset pulpetit.

Sillä mitä keinoja häirikköoppilaan poistamiseksi nykyisellään on? Häneen ei voi koskea. Häntä voi pyytää poistumaan tilasta, mutta entä jos hän ei poistu? Mitä nuorempi oppilas, sitä huonommin tilanteen aiheuttama häpeä saa hänet luovuttamaan ja istumaan takaisin paikalleen. Ei ole häpeällistä aiheuttaa mekkalaa, se on kovan jätkän ja mimmin merkki, ajattelevat vielä yläasteikäisetkin.

Kaksi keinoa jää jäljelle: joko muut luokassa tai tilassa olijat jäävät kärsivällisesti odottamaan, että häirikkö lopettaa ja rauhoittuu, tai koulu soittaa oppilaan vanhemmat paikalle hoitamaan tilanteen. Niin tai näin, tunti on menetetty, ja mahdollinen keskittyminen koko päiväksi.

Jäljelle jäävät ne eliittikoulut. Mutta onko sekään nyt ihan oikea suunta?

Opettajat tarvitsevat nyt selkeitä linjanvetoja. Mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä, ja mitä sitten tehdään, kun sanat eivät riitä? Vai hyväksymmekö vain sen, että parhaassa tapauksessa yksi häirikkö pilaa parinkymmenen muun mahdollisuuden ottaa opikseen?

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Kuri & järjestys

 1. Hei,

  Tämä aihe on ollut nyt tapetilla jo enemmänkin. Ja jo se kertoo ettei kaikki ole enään hallinnassa. On ikävää lukea että lisääntyvä häiriköinti vie toisilta rauhan oppia. Muistan kun itse peruskouluani kahlasin, ja jos tunnilla oli häirintää, ei kun käytävälle vaan seisomaan ja lappua kotiin,sekä jälki istuntoa. Nuo olivat hyviä keinoja. Ainakin siihen aikaan hävetti suorastaan olla se pahis, nykyään on ihannointi heitä kohtaan kasvanut. Sallitaan sen häirikön käytös.
  Ja koska vanhemmilla ei ole resursseja jälkikasvuaan opastaa eikä kasvattaa. Harvoin tasapainoisen kodin omaava häiriköi, ainakaan niin että siitä ongelmia tulee.

  Minusta opettajilla saa olla enemmän valtaa. Ei kuitenkaan kiinni käymistä, se ei ole ratkaisu.
  Olen myöskin sitä mieltä että, sieltä kotoa ne opit tulevat. Jostakin ihmisen on ne tavat ja säännöt opittava, jos ei kotona ole mitään perustaa antaa, ei voi nähdä mikä on oikein.

  Ja yleensä se toisen ihmisen arvostaminen ja kunnioittaminen. Mutta kuten oli luettavissa, eihän nykyään vanhemmille saa sanoa mitään, he heti ovat valitusta tekemässä ja vähintään riitaa haastamassa, eli mistä ne opit tulikaan?

  Onneksi on kuitenkin vielä niitäkin jotka kantavat vastuunsa sekä kotona että koulussa.
  Itse en näe pahana järjestelmänä niitä ”eliittikouluja”, jos rahaa on, mikä ettei, siellä ainakin ovat he parhaimmat oppilaat ja ehkä siellä on rauha oppia. Sekä opettajillakin enemmän intoa opettaa. Ulkomailla nämä koulut ovat jo normaalia, eikä mikään erikoisuus. Sääli vain heitä joilla sitä rahaa ei ole, heidän lapsiaan!

  Toivon että asiaan saadaan jo selvät säännöt kuten itsekin kirjoitit, sillä näin tämä tilanne vain huononee ja peiliin voisi katsoa jälleen yksi jos toinenkin. Tuon kyseisen opettajan erottaminen oli todella typerä teko. Sekään ei ole mikään ratkaisu tuohon tilanteeseen.

  No jäämme odottelemaan mitä järkevää tuo asia tuo tullessaan..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s