Kuisma & Kinnunen

Tymäkkää tykitystä!

Hanna-Riikka Kuisman romaani Sydänvarjo on aiheeltaan loistava. Kauaksi ei jää toteutuskaan. Juonensa, ja kirjalle sen tärkeyden vuoksi, en lähde sitä tässä ruotimaan. Lukekaa itse! Sillä se kannattaa. Rakastan kirjoja jotka toimivat liipaisimena kirjailijan muuhun tuotantoon, joskus jopa genreen. Onnekas sattuma on, että Kuismalta ilmestyi juuri  uusi teos Valkoinen valo. Se menee hankintaan heti, kun budjetti antaa myöten.

Sydänvarjon jälkeen luin turkulaisen tykinkuulan, Tapani Kinnusen, uusimman runokokoelman Haitin runot. Jokainen minun runojani lukenut tietää, että juureni ponnistavat beat-runoudesta. Nykyään suomalaista beat-runoutta julkaistaan harvakseltaan. On siis minun kannaltani hienoa aina, kun siitä ammentavaa tekstiä julkaistaan. Pelkkää beat-runoa Kinnusen uusin ei ole, luonnehtisin sitä kinnusmaiseksi runoudeksi, jos tohtisin. Haitin runojen julkitulon myötä lisäkseni myös ne ihmiset ovat tyytyväisiä, jotka vierastavat nykyrunouden kliinistä julkisivua, ehkä siksi etteivät ole tottuneet siinä maastossa tarpomaan, tai siksi että ovat tarponeet mutta eivät maastossa viihtyneet.

Aiheet taiteissa ovat aina samoja, ne ovat isoja ja usein siksi helposti tunnistettavissa. Kuisman ja Kinnusen teoksia yhdistävä tekijä on virkistävä suorapuheisuus. Edellä mainituissa teoksissa kaikki lähtee väkevästä hahmosta ja väkevästä kerronnasta. Realismi on käsin kosketeltavaa, mutta silti lukijalle käy selväksi, että taidetta tämä on, kaunokirjallisuutta. Sellaista, mutta nöyristelemätöntä.

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Kuisma & Kinnunen

  1. Kiitos kirjoituksesta, Teemu!

    Olen laiska bloginpitäjä, mutta oma Kinnusen nakkikioski -blogini sai jonkin verran pottuilua, kun siellä alkoivat mainokset ponnahdella (muutkin kuin Tytti Heikkinen niistä huomauttivat :D ) okei, virittelen pikku hiljaa hiljaisina hetkinä uutta merkintäsivustoa Kinnusen snagari.

    Katsotaan mitä siitä tulee, mukavat pääsiäiset – ja muutenkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s