Onko demokratia kriisissä?

Vaaliähky. Sellainen olo on tällä hetkellä. Vaikka poliittiset vaalit ovat aina kiinnostavia, olen näemmä tilanteessa, jossa vaaleja on minun makuuni nyt käyty liikaa: jätin äänestämättä, eikä omatuntoni soimaa lainkaan.

Tosin: olin varma siitä että oma ehdokkaani menee läpi, enkä kokenut niinkään suurta painetta äänestämiselle. Näin pienessä kaupungissa, kunnassa, tällaiset ovat kovin helposti ennakoitavia asioita.

Saatan silti olla hyvä esimerkki äänestysinnokkuudesta. Jota ei ole. Näissä kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi alhaiseksi: 58,2%. Se on erittäin huono lukema. Mistä se kertoo tilanteessa, kun tulevalla kaudella kunnissa joudutaan tekemään erittäin vaikeita ratkaisuja asioissa, joiden vaikutukset saattavat olla mittavia ja lopullisia. Ei voi olla niin, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuisi niin välinpitämätöntä porukkaa, etteikö heitä kiinnostaisi olla vaikuttamassa siihen, onko lähin sairaala viidenkymmenen vai kahdensadan kilometrin päässä; onko neuvolapalveluja saatavilla lainkaan omassa kotikunnassa; riittääkö rahaa enää teiden kunnossapitoon jne. Uutisista olemme saaneet lukea, että kuntaliitoksia tulee; sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen piti tulla jo ennen vaaleja, mutta syistä joita kukaan ei oikeastaan ole tuonut näkyviin vielä, se on edelleen tekeillä. Pitäisi siis olla paljon syitä sille, että äänestysprosentti olisi kasvanut näissä vaaleissa. Näissä olosuhteissa innokkuuden sijaan voisi puhua jopa pakosta.

Silti äänestysprosentti laski. En keksi sille muuta syytä kuin sen, että ihmiset ovat menettäneet luottamuksensa politiikkaan. Tällä hetkellä se tarkoittaa sitä, että edustuksellinen demokratia on kriisissä. Näyttää siltä, etteivät ihmiset luota poliittiseen päätöksentekoon eivätkä päättäjiin.

Yhteiskunta ja siinä elävät ihmiset tuntuvat kaipaavan jotakin uutta näihin kekkereihin. Tai sitten he vain ovat kyllästyneitä koko asiaan, ja luottavat siihen että kaikki hoituu joka tapauksessa mallikkaasti. Niin tai näin, politiikassa on yhteiskunnallisesti meneillään melkoinen inflaatio.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s