Suomen Marsalkka

Eilen Yle Teemalta tuli se kohuttu Suomen Marsalkka -elokuva. Tänään se näytettiin Ylen ykköskanavalla. Kohu nousi siitä kun tuli ilmi, että Mannerheimia esittää tummaihoinen, kenialainen näyttelijä. Telly Savalas Otieno ei kuitenkaan ole vahvasti negatiivissävytteisen kohun syy, ainakaan hänen ei pitäisi olla, sillä hän tekee suhteellisen mallikkaan suorituksen muuten järkyttävän huonossa elokuvassa.

Elokuvan tiimoilta kuvattu realitysarja Operaatio Mannerheim, jota seurasin eilen maratonina Teemalta, toi julki ongelmia joita kuvausryhmällä oli projektia tehdessään. Nämä ongelmat selittävät paljolti elokuvan huonoutta. Suurin syy kehnoon tulokseen lienee käsittämättömän pieni budjetti. Mikäli ymmärsin oikein, elokuvan lopulliseksi budjetiksi muodostui n. 30 000€, ja sekin ylitti rutkasti aiotun budjetin. Korjatkaa jos olen väärässä. Vaikka pienen budjetin leffat voivat olla hienoja, tunnelmallisia, kekseliäitä ja äärimmäisen menestyksekkäitä (esim. Blair Witch Project), vaatii menestys vähintään loistavan käsikirjoituksen taakseen. Suomen Marsalkka -elokuvan käsikirjoitus on mitä ilmeisimmin ollut järkyttävän huono.

Operaatio Mannerheim -sarja lupaili myötähäpeää koko elokuvalle, eikä niinkään näyttelijöiden, ohjaajan ynnä muiden osatekijöiden vuoksi. Suurin myötähäpeän aiheuttaja oli elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen. Operaatio Mannerheimin sijaan realitysarjan nimi olisikin voinut olla ”Erkko Afrikassa”. Niin naiivilla ja kummallisella tavalla hän on tekemässä elokuvaa maaperällä, jota ei tunne.

Suomen Marsalkka -elokuvan kaikki ideat eivät ole niin huonoja kuin annan tässä olettaa. Olen aivan samaa mieltä siitä, että jos Mannerheimista meinaa tehdä elokuvan, hänet pitää päivittää tähän päivään. Se, että Mannerheimia esittää tummaihoinen näyttelijä, on minusta vain hyvä asia. Telly Savalas Otieno on sympaattisen ja osaavan oloinen kaveri, ja harmittaakin että hän on joutunut mukaan tällaiseen suomalaisen typeryyden aikaansaamaan projektiin ja sen aiheuttamaan turhanpäiväiseen kohuun. Toivottavasti hän löytää vielä monia  – paljon parempia – projekteja.

Jälkimauksi em. elokuvasta ja realitysarjasta jää jonkinlainen komediallinen camp-indie-performanssi. Väittäisin, että tuottajien on ollut tarkoitus tehdä realitysarja elokuvantekemisestä Afrikassa.

Lopputulemana: kummallinen projekti, kerta kaikkiaan. Epäilen vahvasti, että Erkko Lyytinen on fiktiivinen hahmo.

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Suomen Marsalkka

  1. Käsikirjoitus oli todella olemattoman ohut: toteus moni paikoin alle limbon. Kaamean huono kuin alakansakoululaisten videokerhon pikaharjoitelma. Täynnä klaffivirheitä, ja monet yksityiskohdat, joiden oli tarkotiettu pohjaavan historiaan,olivat pielessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s