23.8.2012

Kaipaan saunaa. Lapsuudenkodissani sellainen oli, tosin sähkösaunan kiuas piiskasi usein melko kivuliaasti selkää – terävät, lyhyen piikikkäät löylyt.

Mutta löylyt kuitenkin. Sen jälkeen ei omasta huushollista saunaa ole löytynyt. Kerrostaloissa usein on se legendaarinen ”talonyhtiön sauna”, jonka lauteista pelkään saavani jonkinlaisen tarttuvan taudin, joka kutisee ja lopulta hilseilee vereslihalle.

Juoksin juuri noin neljän kilometrin lenkin. Se tuntuu edelleenkin hirveälle; teen matkan aikana kuolemaa keskimäärin kahden kilometrin verran. Puuskutuksen, vuolaan hikoilun, skitsofrenisen huitomisen (perkeleen hyttyset ja muut suolaisen tai makean perässä lentävät ötökät!), useamman sydänkohtauksen ja jatkuvan katumuksentunteen jälkeen on aivan mahtava olo! Kuin olisi käyttänyt kroppansa jokaista lihasta, saanut veren kiertämään niissä  ja tehdyn työn eli urakoinnin myötä hyvän omatunnon.

Kuntoilun kruunaisi valmiina oleva sauna, mutta sitä ei ole. Sitä voisi hiukan korvata uunimakkara ja kylmä olut, mutta niitäkään ei ole. Sitä paitsi: hyvä omatunto vesittyisi uunimakkaralla ja oluella. Täytyy jättää uunimakkara pois.

Sain loppuun Romua rakkauden valtatiellä. Ajattelin aloittaa Wallander-operaation. Olen lukenut nuo Henning Mankellin mainiot dekkarit ainakin kertaalleen, nyt voisi olla aika uudelle kierrokselle. Jos omaisin korkeakirjallisia mielipiteitä sanoisin, että Mankellin dekkarit ovat paskaa. Jos omaisin korkeakirjallisia mielipiteitä ja sanoisin noin, olisin väärässä. Eivät ne ansiokkaimpia dekkareita tietenkään ole, ja niiden tietty kliseisyys ärsyttää kyllä, mutta silti: mitä enemmän dekkareita lukee, sitä krantummaksi tulee, ja huomaan pitäväni vain tietyistä dekkareista ja dekkaristeista ja Mankell on yksi heistä.

Keitä muita? Ellroy ja Joensuu ainakin, Chandler tietysti. Peter Lovesey ja Colin Dexter. Pentti Kirstilä ja Arthur Conan Doyle, Agatha Christie. John le Carré, Sjöwall & Wahlöö. Ian Fleming. Ehkä Thomas Harriskin, sekä lukematon määrä ns. kioskikirjallisuutta. Priceless.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s