Hifistelyä

Olen aina ajatellut, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Vanha sanonta, joka kohdallani on usein pitänyt paikkansa.

Esimerkki:

Nimeltä mainitsematon jalkinemyymälä Riihimäen Prismakeskuksessa (sieltä löytyy vain yksi kenkäkauppa) myy pelkkää sontaa – joitakin poikkeuksia, kuten Converseja, lukuunottamatta. Olen ostanut sieltä yhdet talvi- ja yhdet kesäkengät. Talvikengistä kävelin läpi yhdessä talvessa, kesäkengät hajosivat parissa kuukaudessa. Tästä lähin ohitan ko. myymälän.

Kumpainenkin kenkäpari oli alennusmallia, muutenkin hyvin edulliset hinnaltaan. Seuraavista kengistä aion maksaa enemmän; talvikengistä voisin maksaa ehkä reilut sata euroa (kalliimpia kenkiä tulee ainakin hanakammin korjauttaneeksi), kesäkengiksi kelpuutan toistaiseksi vain Converse-merkkisiä tennareita. Ne ovat älyttömän mukavat jalassa, kestävät käyttöä ja ovat lisäksi erittäin rock. Jos biitsikelit yllättävät, pujahdan Havaianaseihin.

Joskus alkuun kirjoittamani vanha sanonta toimii vain oikeutuksena ylettömälle rahan tuhlaamiselle.

Esimerkki:

Kuuntelen paljon musiikkia, pääosin kuulokkeilla. Jo monta vuotta minua on palvellut Sonyn MDR-XD200 -merkkiset kuulokkeet. Peruskuulokkeet, niiden hinta keikkuu jossakin  kolmenkympin hujakoilla. Äänen laatu on aivan hyvä tuohon hintaluokkaan. Kuulokkeet ovat tärkeä osa kirjoittamista, ne toimivat musiikin eli tunnelman välittäjänä, auttavat osaltaan keskittymään. Nyt kuulokkeisiin on tullut johtovikaa; rätinää ja pauketta, kun johto vähänkin liikahtaa. Tarvitsen uudet, välittömästi.

Ajattelin, että voisin panostaa tällä kertaa kuulokkeisiin hiukan enemmän – ne kun tuppaavat pysymään ehjinä, kun eivät matkusta kodin ulkopuolelle koskaan eivätkä näin ollen joudu kovin riskialttiisiin tilanteisiin.

Siispä tulin tilanneeksi Sennheiserin HD600 -merkkiset kuulokkeet. Niiden hinta hirvittää, mutta laadun pitäisi olla taattu. Ilmeisesti kuulokkeiden kylkeen kannattaisi hankkia myös kuulokevahvistin, jotta äänenlaadun voisi viedä lähelle maksiimia. Tästäkö se alkaa: hifistely?

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Hifistelyä

 1. Tuo vanha sanonta pitää muuten paikkaansa, mutta nykyään kalliitkin merkkituotteet hajoavat ennen aikojaan. Meillä ovat ongelmana lenkkarit, joiden pohjat kuluvat jo vajaan puolen käytön jälkeen. Ollaan kokeiltu ties mitä brandeja ja hintaluokkia, mutta samalla lopputuloksella. Toinen samanlainen riesa ovat reput ja rinkat. Koko ajan saa olla suutarilla paikkauttamassa milloin mitäkin lahoavaa kohtaa. Tuotteet on tehty kotiin kannettaviksi ja roskiin heitettäväksi.

  • ”Tuotteet on tehty kotiin kannettaviksi ja roskiin heitettäviksi.”

   Noin se on. Olen kuullut kerrottavan, että useimmat tuotteet, mm. elektroniset vempeleet, olisi mahdollista rakentaa sellaisiksi että ne kestävät ns. ”isältä pojalle”, mutta jokainen tietysti ymmärtää syyt, miksei niitä kannata sellaisiksi rakentaa.

   Mainitsemieni kuulokkeiden pitkän käyttöiän salaisuus taitaakin olla siinä, että niiden käyttöaste on verrattain pieni – silloin tällöin, vain muutaman tunnin kerrallaan, aina melko hyvissä ja tasaisissa olosuhteissa.

   Kengät ja reput ovat tosiaan ongelmallisia. Ne eivät tunnu kestävän nykyään mitään.

 2. ”Nimeltä mainitsematon jalkinemyymälä Riihimäen Prismakeskuksessa (sieltä löytyy vain yksi kenkäkauppa)”

  Haukuit toisen kauppaa (joka on ainut kauppa sinun mainitsemassa paikassa) mutta olit silti (omasta mielestäsi?) hienotunteinen etkä nyt sentään sen ainoan kaupan nimeä kirjoittanut. En tunne sun ikää, mutta muistutat mun appiukkoa. Sekin on hyvin hienotunteinen.

  Huonommatkin kengät kestää jos niistä pidetään hyvää huolta eli tarvittaessa voidellaan, pestään ja kuivataan käytön jälkeen, eikä käytetään kesät talvet ainoana kenkäparina. Sama pätee vaatteisiin. Näitä ihmeellisiä toimenpiteitä varten on keksitty kaiken kestävä apurobotti ja sen nimi on 70-, 60- ja 50luvun nainen.

  Aikaisemmin kaikki oli hyvää ja kestävää. Nyt ”tuotteet on tehty kotiin kannettaviksi ja roskiin heitettäväksi.” Nyt kadulla istuu tyhmiä nuoria, poliitikot tekevät tyhmiä päätöksiä, eikä kunnollisia ihmisiä ole pahemmin jäljellä. Aikaisemmin oli paljon vanhuksia, jotka valittivat joka asiasta, mutta heitä ei enää tunnu olevan. Jäljellä on vain viisaita ja kokeneita seniorikuluttajia. Jotka piristävät ja opastavat muita hyvinkin hienotunteisesti.

 3. Saatan hyvin olla appiukkosi ikäinen. Jos olen, se huolestuttaa minua. Minäkään en tunne omaa ikääni, mutta tiedän sen.

  En ole haukkunut ”toisen” kauppaa, vaan todennut sen myymät tuotteet huonolaatuisiksi. Täyttä paskaa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Jos ko. liike kaikessa hienotunteisuudessaan myy sontaa ja silti ilomielin ottaa asiakkailta rahat pois, koen jopa jonkinlaisena velvollisuutena kertoa mielipiteeni (joka perustuu täysin omakohtaisiin kokemuksiin) julki muiden kuluttajien avuksi.

  Mikään ei perustele sitä, että kesäkengät kuluvat parissa kuukaudessa uhki. Eritoten normaalikäytössä.

  Ja sekös tätä päivää todella on: tuote saattaa olla edullisempi kuin ennen, mutta maksimoidakseen sen käyttöiän edes normaalikäyttöä varten on oheistuotteita ostettava toisella mokomalla summalla.

  Ei nuoriso tai keski-ikäistö, tai mikään osa väestöstä, tyhmää ole. Vaikka sivistys ynnä muut kärsivätkin korroosiosta, kielioppi etunenässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s