Matkalla

Sillä ainoat ihmiset joista välitin olivat hulluja ihmisiä, niitä jotka olivat hulluina elämiseen, hulluina puhumiseen, hulluina pelastumiseen, jotka halusivat kaikkea yhtä aikaa, jotka eivät koskaan haukotelleet eivätkä puhuneet kuluneita juttuja vaan jotka paloivat, paloivat, paloivat, paloivat kuin fantastiset keltaiset sähikäiset räjähtäen kaikkiin suuntiin tähtitaivaalla kuin ilotulitusraketti, ja viimeisenä kaiken keskellä pamahtaa hajalle sininen valo ja kaikki sanovat ooo!
– Jack Kerouac: Matkalla (Kirjayhtymä 1988, suom. Markku Lahtela)

Tuollaiset ihmiset ovat raskaita, pidän heistä mutta pieninä annoksina. Heidän seurassaan hengästyy, lihakset & nivelet niuhottavat, vartalo väsyy mutta mieli – se se vasta meneekin maitohapoille. Sen sijaan tuollaisesta tekstistä pidän, oikein kovasti, isoina annoksina! Ne turruttavat mielen.

Asiasta viidenteen: Lahtelan käännös on ”se vanha” suomennos. Muistikuvani mukaan Markus Jääskeläinen on kääntänyt On the roadin uudelleen, se ilmestyi kai vuonna 2007. En ole lukenut sitä, ja kun tämä Lahtelan käännös on niin perkeleellisen hyvä kuin on, saattaa olla etten Jääskeläisen käännöstä edes lue.

Paitsi että. Saattaa olla, että olenkin lukenut Jääskeläisen suomennoksen, ja nyt siitä omaamani hatarat muistikuvat ovat hiljalleen kumpuamassa mielen pintaan.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Matkalla

  1. Lyödään vetoa, että olet just nähnyt On the Road leffan trailerin. Ja siitä keksit blogiisi hienon lainauksen pistää. Pistit korvapuustin suuhun, pistit etanat pihalle. Ei tartte myöntää.

    ”Paitsi että. Saattaa olla, että olenkin lukenut Jääskeläisen suomennoksen”

    Tämä kruunasi postauksesi.

    P.S. Minäkin pidän tästä teksistä! Milloin sinä kirjoitat jotain hyvää? Skrollaan alaspäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s