Minä epäonnistuin, hän on vastuussa siitä

Nokia irtisanoo tuhansia. Alamäki jatkuu. Eipä tule yllätyksenä, jos pian saamme lukea uutisia Nokian muuttamisesta kokonaan pois Suomesta. Niin ministeritasolla, kuin tavallisen tallaajankin tasolla tunnutaan hassusti edelleenkin ajateltavan, että Nokia on suomalainen yritys. Se oli suomalainen yritys, mutta nyt se on ulkoistanut itsensä Finlandiasta lähes kokonaan.

Nokian pitkään jatkuneen alamäen suurin syy on iso haiseva läjä huonoja päätöksiä. Se on viime vuosina epäonnistunut oikeastaan ihan kaikessa. Nyt tapahtuva massairtisanominen on looginen jatkumo negatiiviselle tendenssille. Odotettavissa on, että Nokian alamäki syvenee entisestään. Suomalainen kuluttaja on siirtymässä, muun maailman antaman esimerkin mukaan, muiden yritysten puhelimiin: iPhonen uusinta puhelinta odotetaan jo kieli pitkällä, Samsungin valtaisa vieritys leveällä rintamalla on vertaansa vailla. Entä minkälaisella höökillä matkapuhelinbisnekseen tulee Sony; minne osa-alueelle se tähtää? Resursseista ei ainakaan jää kiinni.

”Suomalainen puhelin” ei houkuttele suomalaista kuluttajaa kotimaata sympatiseeraaviin hankintoihin. Päinvastoin, monelle Nokia on jo kirosana.

Nokia alisuorittaa, mutta kuka kantaa vastuun? Konkreettisesti ne tuhannet työntekijät, jotka nyt irtisanotaan. Kuka muistaa vielä toimitusjohtaja Elopin nimityksen toimitusjohtajaksi? Lähes messiaanisen hehkun ympärilleen saanut Elop on suurista odotuksista huolimatta epäonnistunut ehkä pahiten – hänen piikkiin voisi laittaa paljon, mutta suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu vastuun penääminen jostakin muualta kuin itsestä.

Silti, puolentoista vuoden aikana Nokian alamäki on vain jyrkentynyt. Se on fakta. Nähtäväksi jää, kuinka kauan Nokian osakkeenomistajat ja sitä myöten Nokian hallitus jaksavat katsoa yrityksen uppoamista yhä syvempään suohon. Milloin haetaan tuoretta verta ja uusia tuulahduksia ummehtuneeseen ja selkeästi haparoivaan johtoportaaseen? Milloin Elop laitetaan vastuuseen epäonnistumisistaan? Nyt ei enää irtisanomisillakaan taida olla positiivista vaikutusta sijoittajiin ja markkinoihin.

Vai onko Elop alunperinkin palkattu vain saneeraajaksi? Se työ on pian tehty. Kuka siis on Nokian seuraava toimitusjohtaja? Samsung, HTC?

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Minä epäonnistuin, hän on vastuussa siitä

  1. Mielenkiintoisia kaikki blogijuttusi, mutta vastaan vain tähän. Olen itse vahvasti sitä mieltä että Elop valittiin juuri saneeraamaan mutta se oli hänen oma tarkoituksensa, ei ehkä muiden hallitusten jäsenten.! Jopa se että ” väkeä ei vähennetä” kertoo tietenkin juuri päivastaisesta käytöksestä.Alusta alkaenkin oli jo näkyvissä Nokian alasvieminen..hyvä firma pitää saada pois kilpakentiltä..katsotaan vaan mihin Elop seuraavaksi siirtyy…ja mistä hän tulikaan..Ainoa keino mielestäni olisi nyt potkut hänelle ja suomalainen mies johtoon, hiljaiseloa ja uudelleen taistoon! Että koko firma saataisiin pysymän Suomessa..Yhteen sanomaasi todella olen erimieltä..vastuuta ei penätä mistään, ei edes itsestä..se kuulu suomalaiseen kulttuuriin..ikävä kyllä ..suuremmalle osalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s