Minkälaisen presidentin sinä haluat?

Suomen tasavallan presidentin valtaoikeuksia on kavennettu, kuten hyvin tiedetään. Sitä taustaa vasten tuntuu jopa erikoiselta, kuinka me suomalaiset innostumme presidentinvaalista. Sosiaalinen media, valtamedia, kahvipöytien keskustelukerhot ja työpaikkojen tupakkanurkkaukset ovat tälläkin hetkellä täynnään mielipiteitä ja pohdintoja, sanoja käynnissä olevasta kisasta. Voi hyvin huomata, varsinkin nyt kun toinen kierros on täydessä vauhdissa, että maalle todella ollaan valitsemassa maan isää.

Olen avoimesti kertonut, että äänestin ensimmäisellä kierroksella Pekka Haavistoa. Aion äänestää häntä toisellakin kierroksella. Jokainen vaalitentti, ylipäätään tilaisuus jossa ehdokkaat ovat olleet – joko yhdessä tai erikseen, selventää kantaani siitä, ketä haluan äänestää. Koska presidentin pallilta ei enää sanella oikeastaan minkäänlaisia päätöksiä, on hänen yhteiskunnallinen ja globaali merkitys lähinnä sanansaattajan ja sananantajan rooli; presidentti on nykyisin mielipidevaikuttaja, arvojen kantaja. Siksi Haavisto on minusta paras ehdokas presidentiksi; hän puhuu huomattavasti vähemmän politiikkaa, sen sijaan Sauli Niinistö ei muuta osaakaan puhua. Katsokaapa esimerkiksi vaalitenttejä: Haavisto vastaa aina kysymykseen joka on esitetty, Niinistö vastaa kysymykseen joka on hänen itsensä esittämä – se on muuntautunut täysin eri muotoon siitä, minkälaisena se lähti toimittajan suusta. Lisäksi Haavisto vastaa lyhyesti ja tiiviisti, Niinistö kiertelee ja kaartelee eikä päädy lopulta yhtään mihinkään. Niinistön käyttämä retoriikka on täysin politiikan täyttämää ja hiomaa. Kun presidentti ennen muuta on mielipidevaikuttaja, tässä esittäytyy heidän suurin eronsa: Haavisto on mielipidevaikuttaja, Niinistö on poliitikko.

Mikäli niin käy, ettei äänestämäni presidenttiehdokas tule valituksi seuraavaksi presidentiksi, voin silti olla tyytyväisin mielin: niin älykkäälle ja fiksulle vaikuttajalle kuin Haavisto löytyy varmasti tärkeitä tehtäviä sekä kotimaan politiikassa, että kansainvälisissä tehtävissä. Eikä Niinistökään huonoin vaihtoehto ensimmäisellä kierroksella olleista ehdokkaista ole; hän sopii hyvin hiukan nukuksissa olleiden edellisten presidenttien jatkeeksi, siinä mielessä hän jatkaisi ikään kuin vanhan toistoa. Mutta jos halutaan, jo ennestään muuttuneen presidentin rooliin, muutos positiivisempaan ja aktiivisempaan suuntaan, silloin kannattaa äänestää Pekka Haavistoa: hän on vihreä, tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksia eteenpäin vievä diplomaatti. Monipuolinen neuvottelija ja moniosaaja. Hän edustaa tulevaisuutta, niitä arvoja jotka itsekin koen tärkeiksi niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessakin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s