Musta joutsen

Natalie Portman sai roolistaan Black Swan -elokuvassa parhaan naispääosan Oscarin. Elokuvan katsomisen jälkeen sen ymmärtää hyvin. Portmanin rooli on ahdistava, tumma ja kumman realistinen. Hänen hahmonsa on ballerina, joka hamuaa suurempia rooleja. Suuremman roolin hän myös saa, melkein liian kanssa – hän ei meinaa saada otetta mustan joutsenen tanssista. Sairas mieli ajaa hänet lopulta yhdeksi roolihahmonsa kanssa, hän tekee vihdoin ikuisesti kestävän, vahvan suorituksen estradilla, ainoan ison, lopullisen roolinsa.

Portmanin saama Oscar ei ollut yllätys. Eikä Golden Globe samaisesta roolista. Hänen hento, tunteisiin vetoava hahmonsa ui kylkiluiden välistä katsojan sisään ja jättää mennessään pienen tyhjän kolon, jota on hankala täyttää muulla kuin itsellään. Itselleni se kolo oli peili, josta katselin itseäni.

Sen sijaan voi ihmetellä, miksei Darren Aronofsky saanut Oscaria ohjauksesta. En tiennyt elokuvasta oikeastaan mitään ennen kuin katsoin sen. Tiesin Portmanin Oscarista, tiesin, että sen on ohjannut Aronofsky. Tiesin, että aiheena on baletti, Joutsenlampi, jota on käytetty ja versioitu ties miten. Mahtuisiko siihen vielä yksi Hollywood-spektaakkeli lisää? Mahtuu, todella.

Aronofsky kuvaa aihettaan hyvin. Kylmä, raju ja oudon vino kuva jättää katsojan etäälle. Ahdistavuus kuitenkin heittäytyy elokuvan keston ajaksi ylle kuin ylimääräinen ihokas. Ahdistus toimii erikoisella tavalla lähentäjänä; se luo linkin katsojan ja elokuvan välille, tutustuttaa kylmään kuvastoon ja ahtaisiin tiloihin. Elokuvassa ollaan hyvin harvoin ulkona. Aronofsky laittaa elokuvansa, roolihahmot ja näyttelijät, kuvaamansa maailman ja ajan, laatikoihin. Ei tarvitse luoda näyttäviä pläjäyksiä, jos osaa flirttailla ennakkoluulottomasti estetiikalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s