Mustat lehdet

Mustat lehdet. Minun neljäs julkaistu teos. Onko se runoilijan neljäs runokokoelma? Niin, tuo on kysymys jolle hymähdän. Jos Mustia lehtiä pitäisi jotenkin kuvailla sanoisin, että se on teos.

Proosarunoja lukiessa tulen usein ajatelleeksi, että proosamaisuutta alleviivataan niissä liiaksi. Proosarunojen proosamainen luonne jää usein jälkimaultaan ”yritteliääksi”, ts. runot saattavat olla laadultaan hyviä, erinomaisia jopa, ne saattavat olla miellyttäviä & nautittavia, mutta silti luku- ja kokemusprosessi jäävät osaltani puolitiehen, sillä automaationa ajattelen että ”tässä sitä nyt on kirjoitettu proosarunoa”, siis proosamaista runoa, jonka havaitsee jo muotoa silmäilemällä ja havainto todentuu keskittymällä runon sisältöön, tai teoskokonaisuuteen: runo ei mene kohti proosaa, vaan proosaa on hyödynnetty runoudessa, vedetty sen sisään. Runokokoelmat ovat usein kokoelmia, tylsyyteen asti. Proosarunokokoelmien proosa on usein hyvin hienovaraista, yliviritettyä ja runojen muodostama kokoelma harsomainen, ainakin runomainen.

Halusin tutkia, millaista olisi kirjoittaa sellainen runoteos, jota ei olisi paketoitu proosamaiseen pakettiin, mutta joka voisi olla lähempänä proosaa kuin proosarunous. Pelkkä muoto tai näennäinen kielellisyys, kokoelmallisuus ei riitä, yllä siihen. Halusin kirjoittaa päinvastoin, tiputtaa näennäisen. Halusin kirjoittaa kokoelman, joka lopulta muodostuu ehyeksi, yhdeksi teokseksi. En halua sitoa teoksen yhtä tekstiä vain runouteen, vaan haluan nähdä sen olevan pikemminkin oleellinen osa suurempaa kokonaisuutta. Yhden tekstin ei tarvitse toimia sellaisenaan, vaan kuten romaanin yksi luku – se on vain yksi luku, vain osakokonaisuus, eikä sen silti tarvitse olla arvottomampi verrattuna perinteisen runokokoelman yhteen runoon. Päinvastoin, kun teksti on riippuvaisempi ympäristöstään, sen kokonaisvaltainen funktio nousee arvokkaammaksi.

Ja aivan kuten aina, nytkin: lukija lopulta kertoo sen, onnistuinko.

Täältä sitä saa.

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Mustat lehdet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s