Suomalainen itsevarmuus

Usein tulen ajatelleeksi, ettei suomalaisessa mielenlaadussa ole juurikaan sijaa itsevarmuudelle. Suomalainen peruskaurakansa on jäyhää, hiljaista ja varmasti oman työnsä suorittavaa massaa. Tapana on, ettei asioilla pahemmin pröystäillä. Paitsi humalassa.

Sanoissa ei siis piileksi suomalainen itsevarmuus. Missä sitten? Suomi-Portugali -jalkapallomaaottelun aikana se selvisi: teoissa. Me emme jutellessamme paukuttele henkseleitämme. Paukuttelemme niitä muuten vain, tuppisuina.

Tällä hetkellä suomalainen jalkapallo on karmeassa tilassa. Vanhat suosikkipelaajat eläköityvät hiljalleen ja uutta sukupolvea ajetaan vauhdilla sisään. Pohjoismaihin verrattuna suomalaisen jalkapallon taso on keskinkertaista, eurooppalaisessa mittakaavassa se on silkkaa paskaa. Lähitulevaisuudelta on turha odotella EM-kisoja. Mutta mikä neuvoksi – minkä voimin suomalaista fudista yritetään kohottaa (lue: pitää yhtä hyvällä tasolla kuin ennenkin)? Tietenkin maajoukkueen päävalmentajaspekulaatioilla. Parhaillaan maajoukkueelle etsitään päävalmentajaa, ja prosessi kaikkine otsikkoineen, huhuineen, salailuineen ja arvuutteluineen lähenee jo surkuhupaisuutta. Nyt on ”big shot” hakusessa! On aivan sama, kuka siellä vaihtopenkin äärellä puku päällä stondaa – kilpikonnapuolustus voisi pelillisesti auttaa maajoukkuettamme edes tuuritasapeleihin ja jopa voittoon Moldovasta. Riittävän taitavia yksilöitä ei vain ole. ”Suomalaista jalkapallokulttuuria” ei ole olemassakaan. Ja jos onkin, se on häviävän pieni.

Mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle? Alunperin Litmasesta, ja muutamasta muusta hyvästä, onnekkaastakin yksilöstä. Heidän pohjalta on oltu luomassa ”suomalaista jalkapallokulttuuria” eli kannustuslauluja, joita seisten hoilataan ladon kokoisilla ”stadioneilla” , koska puupenkit ovat läpilahoja, jos eivät sentään lumen alla. Muutaman yksittäisen pelaajan henkilökohtainen menestys on aiheuttanut turhanpäiväiset ja suuruudenhullut odotukset EM-karsinnoista läpimenemiseen. Hyvää itsetuntoa, sanon minä.

”Tässäkö on Suomen uusi Nokia” huutavat lööpit, kun jokin satunnainen onnistuminen kotimaisessa PK-sektorin yrityksessä tulee ilmi. Suomalainen näyttelijä on aina lähellä kansainvälistä läpimurtoa, kun hän käy kuolemassa amerikkalaisessa, budjetiltaan keskinkertaisessa elokuvassa ensimmäisen kolmen minuutin aikana. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millainen on Samuli Edelmannin ”merkittävä rooli”, josta saimme lukea viime vuonna. Kun Sofi Oksanen sai teoksensa amerikkalaiseen kirjakauppaan, on kai ”suomalaisen kirjallisuuden noste” sen seurauksena selviö. Martti Ahtisaaren saama Nobel-palkinto teki suomalaisista rauhanvälittäjäkansaa.

Me suomalaiset jaksamme innostua yhden yksittäisen yksilön aikaasaannoksista niin, että unohdamme realiteetit. Lisäksi intoudumme mitä kummallisimpiin matkimisiin. ”Jos kerran tuo, niin kyllä sitten minäkin.” Joku keksi, että suomalaisen kirjallisen kentän uusin loistava asia on esseekirjallisuus, ja pian jo jokunen kirjailija ilmoitti löytävänsä vain esseistä jotakin elämisen arvoista. Kun huomattiin, että länsinaapurissa myydään dekkareita käsittämättömän paljon, ilmestyi jokaisen suomalaisen kustantamon kustannusohjelmaan vähintään yksi rikoskomisario lisää.

Suomalaista määrätietoista itsevarmuutta on hieno seurata. Ja vähän huvittavaakin.

Mainokset

Yksi kommentti artikkelissa “Suomalainen itsevarmuus

  1. Sanonta että ”suomalaiset eivät ole urheiluhullua kansaa vaan menestyshullua” on pyörinyt aika usein mielessä. :) Usein vieläpä on eniten äänessä ne jotka eivät kas kummaa lajeja aktiivisesti seuraa. Tämä tietty on aika yleinen ilmiö usealla eri kentällä.

    Taannoin julistettiin suomalainen proosa eri blogeissa ymv. täydeksi paskaksi ja äänessä olivat ihmiset, jotka eivät ilmeisesti lue ollenkaan kotimaista proosaa (koska se on lukematta paskaa).

    Tuo sun pointti esseekirjallisuudesta on mainio, oon samaa asiaa miettinyt myös viimeaikoina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.