Lapsukaiset nätisti nipussa

Muinoin esikoiskokoelmani oli osallisena niin sanotussa ”nippukritiikissä”, joka oli otsikoitu setämäisesti Uuden runouden äänenmurros. Kyseinen ”kritiikki” herätti laajahkoa keskustelua mm. siitä, kuinka epäkorrektia on kirjoittaa ja julkaista kritiikki, jos on jättänyt perehtymättä kritiikin kohteeseen, millainen asenne kriitikolla ja julkaisevalla lehdellä tulisi ainakin olla jne. Kyseiset kokoelmat olevinaan kilvoittelivat Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa paikoista kilpailun finaaliin, olivat mukana kastetilaisuudessa jossa mitataan kasteveden lämpötilan lisäksi se kasti johon tuore kirjoittaja lykätään. Osakseni oli jäädä sen onnekkaan rooliin, jonka nimi muistetaan. Harmittavasti kylläkin se muistetaan väärin. (Edelleenkin, tässä julkisuuden valokeilan polttavassa keskiössä minua tullaan kättelemään ja samalla pyydetään nimikirjoitusta. Kaavaan kuuluu myös ihmettely siitä, kuinka nimeni onkin Teemu eikä Timo.)

Viiden runoilijan rypäs on kuitenkin pientä verrattuna tämän päivän Helsingin Sanomissa ilmestyneeseen kritiikkiin, jossa niputellaan nyt vuorostaan lastenkirjoja. Palstatilaa on mukavasti yhdelle kritiikille. Mutta kun kyseessä on yhdeksän (9) kirjaa ”käsittelevä” kirjoitus, jää huomio muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuunottamatta korkeintaan maininnan tasolle.

Miten tuollaiseen pitäisi reagoida? Pitäisikö lukijan olla tyytyväinen ja informoitu – hänelle on nyt tuotu julki, että sen ja sen niminen kirja on julkaistu? Entä tekijät; heidän teoksistaan on nyt ilmestynyt ”kritiikki”, jonka ainut funktio lienee vain mainosarvon lisäys, nyt teos tulee noteeratuksi maan suurimmassa sanomalehdessä. Entäpä se oikea, ihan journalistinen motiivi? Onko sanomalehtijournalismi menossa suoremmin mainostamiseksi?

Onko syytä olla tyytyväinen vai saako olla hiukan pettynyt? Kuka nyt älähtäisi vai ollaanko vaan suut supussa ja hyräillen?

Ymmärtäähän sen; kirjallisuutta ilmestyy hurjaa vauhtia, eivätkä Helsingin Sanomien resurssit loputtomia ole. Kenties toimituksessa ajatellaan, ettei yksittäistä taiteenlajia ole korrektia suosia vaan jokaisesta kulttuurin kolosta on uutisoitava. Välillä väännetään tikustakin asiaa, kun ei muuten ole. Ja väliin on saatava koko sivun mittainen artikkeli Paul Austerista, jonka romaanit – myönnettäköön – ovat laadultaan ”ihan okei” eli keskinkertaisia ja hiukan yhdentekeviä, kirjailija josta on kirjoitettu jo tarpeeksi jos ei peräti liikaa artikkeleita – ne eivät paljasta enää mitään uutta. Paul Auster silmäpusseineen kodissaan istumassa olohuoneen tuolilla keltaisen valon katveessa. Nämä kuvat on jo nähty. Toki luen artikkeleita kirjallisuudesta, liki kaikenlaisia. Laajoja henkilökuvamaisia kirjoituksia amerikkalaisista romaanikirjailijoista kotisohvillaan? Ilman muuta. Mielelläni.

Ehdotan, että jo persiilleen istahtaneen Kuukausiliitteen tilalle käynnistetään edelleen kaksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä Kulttuuriliite. Tai kuudesti vuodessa painokoneista putkahtava Kirjallisuusliite.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Lapsukaiset nätisti nipussa

 1. Kannatan. Hesarin pitää suurimpana lehtenä kantaa vastuunsa kulttuurin kantajana, joten sen on kannatettava kulttuuria ainakin tuon verran.

  Katsoin aamulla ihan samaa juttua. Ajattelin vielä lisäksi, että lapsiparkojen vanhemmat, jotka tekevät päätöksen lasten kirjahyllyn kirjoista, ovat aivan taatusti ymmällään.

  • Ripsa, kiitos kommentista.

   Pohdiskelin, että miksi Hesarikaan julkaisee mitään tuollaista, kun artikkeli ei palvele kerta kaikkiaan yhtään ketään. Mielummin sitten yksi kunnon kritiikki.

   Kirjallisuutta julkaistaan huikean paljon ja sanomalehtien on kyettävä pysymään perässä. Toki jo nyt kirjallisuuden osuus esim. Kulttuuri-osiossa on ihan ok, mutta minkäs teet – kirjoja julkaistaan kenties enemmän kuin koskaan, ja niitä kai myös luetaan suhteellisesti enemmän kuin aiemmin, joten ajattelen, että kirjaliitteellä voisi olla kysyntää. Lisäksi se keventäisi kulttuuriosion painolastia hartioilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s